Fujitsu lockar med AI på årets mässa

Fujitsu håller i dag den sjätte årliga Fujitsu Innovation Gathering i Stockholm, där man visar upp ett  urval av Fujitsus senaste initiativ inom forskning och utveckling, där flera av teknikerna aldrig tidigare visats upp i Europa.

I utställningen finns bland annat en nyskapande modell av en cyberfabrik som använder de senaste innovationerna inom IoT och AI för att öka produktivitet och kvalitetssäkring över hela produktionsanläggningen; en ny teknik för att upptäcka och förebygga fel i infrastrukturprojekt, exempelvis broar; ett urval av avancerade, säkra blockchain-besläktade lösningar för e-förvaltning, exempelvis en plattform för distribution av socialt stöd ; och ett forskningsprojekt i nära samarbete med University of Toronto för att använda Fujitsus kvantteknologi-inspirerade arkitektur, Digital Annealer, för att optimera strålbehandling för cancerpatienter.

Fujitsu World Tour 2018 har det övergripande temat «Co-creation for Success» och utställningen visar upp ett antal co-creationprojekt med ett särskilt fokus på AI och säkerhet, för att demonstrera Fujitsus nära samarbete med kunder för att definiera och förverkliga praktisk digital transformation. Ett exempel är ett finskt projekt som använder Fujitsu Laboratories AI-teknologi för att på distans övervaka och hjälpa nyopererade patienter återhämta sig.

Flera högprofilerade keynotes, expertpresentationer och paneldiskussioner finns också på agendan.

Japans Sverigeambassadör Jan Yamazaki är en av talarna och reflekterar över 150-årsjubiléet av handelsrelationer mellan Japan och Sverige, som äger rum i år. Shigeru Sasaki, CEO för Fujitsu Laboratories och CEO för Fujitsu Ltd håller inledningstalet.

Man visar också upp Fujitsus Digital Annealer – en unik datorarkitektur som använder kretsar inspirerade av kvantteknologi för att snabbare lösa avancerade beräkningar – med särskilt fokus på hur tekniken kan tillämpas för att lösa utmaningar inom ett stort antal områden, från finansindustri till hälsovård och transport. Fujitsu lanserade nyligen Digital Annealer Cloud Service i Japan, som förväntas lanseras i Europa och övriga världen under 2018.

För Dr. Adel Rouz, CEO, Fujitsu Laboratories of Europe’s CEO, är Fujitsu Innovation Gathering en unik möjlighet att demonstrera hur social ansvarstagande innovation kan skapa konkret samhällsförändring. Han säger:

– Drivkraften för vårt globala R&D-fokus är att göra samhället bättre, att uppnå stora framsteg genom att använda spetsteknologi. I Europa driver vi forskning och utveckling inom social innovation, säkerhet, tillverkningsindustri, AI-etik och högpresterande datorer, med huvudmålet att tillämpa deep learning i samspel med befintliga och kommande AI-teknologier för att skapa värde och dra nytta av data. Fujitsu Innovation Gathering är det främsta skyltfönstret för det här arbetet, där vi visar upp vår allra senaste spetsteknologi och förmedlar den vision och strategi som är grunden för det vi gör, säger Dr. Adel Rouz.

I samband med eventet delas även ett innovationspris ut till ett av de team från fem nordiska universitet som presenterat lösningar på dagens samhällsutmaningar med hjälp av digital teknik.