Apparna fyller tio år i dag

Idag för tio år sedan kan man säga att världen och det sätt vi kommunicerar med varandra förändrades totalt. Apples Appstore drog igång. Med 500 appar att välja på.

Innan dess fanns inte sociala medieappar, inte bank-Id, inte Swish, ingen Youtubeapp, inga Kryläkare, ingen Spotify, inga träningsappar. Inget Instagram. Inget Twitter. Appstore har på mer än ett sätt förändrat världen. På gott och ont.

Då, en månad efter det att dåvarande Apple-vd:n Steve Jobs hade lanserat Appstore vid WWDC i San Francisco, hade Google inget liknande att erbjuda. På Google var man fullt upptagna med att göra Android så likt Apples IOS som möjligt. Först i oktober 2008 fick man igång Android Market som numera heter Google Play.

De 500 apparna som fanns i Apples Appstore den 10 juli 2008 blev snabbt fler. 2012 passerades 25 miljarder nedladdade appar. Förra sommaren passerades två miljoner appar i Apples Appstore. Google Play har i dag ungefär lika många.

– Sedan dag ett har App Store varit det enklare sättet för utvecklare att nå ut med appar till flest användare. Den gjorde att vi slapp krånglet och kostnaderna med att göra ett eget distributions- och betalningssystem, att utveckling blev mycket mer tillgänglig för alla och att vi kunde fokusera på det vi verkligen brinner för: att skapa de bästa apparna vi kan. Under de senaste tio åren har App Store utvecklats till det mäktigaste, mångsidigaste och mest tillgängliga ekosystemet för mjukvara som världen någonsin har sett, säger Marco Arment, utvecklare av Overcast och iOS-utvecklare.

Han och mängder med Apputvecklare har tjänat stora pengar tack vare Appstore.

Bland de lyckosamma finns Keith Shepherd och Natalia Luckyanova, grundare av Imangi Studios, som skapade Temple Run

– App Store och iPhone har förändrat våra liv. Vårt första spel, Imangi, lanserades samma dag som App Store öppnades. Nu, tio år senare, har vi skapat över tio spel, bland annat Temple Run som har laddats ner över en miljard gånger. Vår studio har vuxit från oss två till ett team på 35 personer. Inget av allt detta skulle ha varit möjligt utan App Store, säger Keith Shepherd.