Apples vinstvarning kan slå mot techbranschen

Apple vinstvarnade i går och meddelade att resultatet för årets julkvartal kommer att hamna lägre än vad man tidigare har indikerat. Minskad Iphoneförsäljning, främst i Kina, men även i andra tillväxtmarknader.

Senaste månaden har ett antal rykten florerat om minskade försäljning av Iphones. Det har förekommit rapporter om underleverantörer som dragit ned sina prognoser. Men eftersom det är svårt att överblicka hela Apples supplychain är det svårt att dra tydliga slutsatser av sådan information.

Apple räknar nu med en vinst på 84 miljarder dollar för kvartalet som slutade sista december jämfört med företagets novemberprognos då spannet låg mellan 89-93 miljarder dollar.

– Samtidigt som vi förutsåg några utmaningar på viktiga tillväxtmarknader, förutsåg vi inte den ekonomiska nedgångens storlek, särskilt i större Kina. Faktum är att det mesta av nedgången av intäkter i förhållande till vår prognos, och över 100 procent av vårt globala intäktsfall över helåret, inträffade i Kina, skriver Apples VD Tim Cook i ett brev till företagets aktieägare som sändes ut i går.

Även om Apple är mycket beroende av Iphoneförsäljningen visade övrig verksamhet positiva tecken. Tjänster, Mac, Ipad, Wearables/Hem/Tillbehör ökade med 19 procent över året.

Apple har inte vinstvarnat för ett kvartal de senaste 15 åren.

Apples aktie föll med nära åtta procent på den så kallade eftermarknaden på Nasdaqbörsen.

Kvartalsrapporten kommer att lämnas den 29 januari.