Elgiganten nådde miljarden under Black Friday

Hemelektronikskedjan Elgiganten lyckades slå ett nytt detaljhandelsrekord under Black Friday-dagarna. Det är första gången i svensk handelshistoria som ett detaljhandelsföretag når en omsättning på strax över en miljard kronor under en tredagarsperiod. Detta trots att Elgigantens hemsida inte fungerade som planerat under starten av årets Black Friday.

Intresset för Black Friday har aldrig varit så stort i Sverige som det var i år. Inför Black Friday var Elgigantens kampanj rekordpopulär på Google. Trenden höll i sig och efter årets Black Friday kan det konstateras att både antalet butiksbesökare och kunder inne på hemsidan blev rekordhögt. Den enorma belastningen på hemsidan orsakade dock tekniska svårigheter för Elgiganten till en början.

– Vi hade tekniska problem med vår hemsida under torsdagskvällen och stora delar av fredagen. Vi har all förståelse för den frustration våra kunder kände och vi beklagar verkligen detta. Situationen som uppstod på vår hemsida är under all kritik. Just nu utreder vi det inträffade. Vårt nätverk med butiker över landet blev dock en naturlig handelsplats när hemsidan gav vika, säger Niclas Eriksson VD på Elgiganten.

Elgigantens Black Friday försäljning hade en tillväxt på 10,7 procent jämfört med samma period ifjol, vilket i sig var ett rekordår. I år är den fina tillväxten främst de fysiska butikernas förtjänst. Under Black Friday öppnade Elgiganten dessutom två nya Phonehouse butiker, en i Jägersro och en Löddeköpinge.

– Tyvärr nådde vår e-handel inte den utvecklingen som vi önskat, på grund av situationen på vår hemsida gick vi miste om försäljning. Men om vi ser helhetsbilden av handeln så levererar årets Black Friday ändå över förväntan försäljningsmässigt, och detta är tack vare de fina kundflödena vi hade till våra, numera, 176 butiker och varuhus runt om i landet, säger Niclas Eriksson.

Smarta-produkter och gamingprylar är två kategorier som ökat i försäljning jämfört med i fjol. Storsäljarna är dock är fortfarande TV-apparater och hörlurar.