FIber till hela kommunen i Aneby

På lördag firar småländska Aneby att fler än åtta av tio Anebybor beställt fiber. Med detta är kommunen i topp bland landsbygdsområden i Sverige.
– Siffror i all ära men att vi som en liten landsbygdskommun får samma digitala möjligheter som storstäderna, med en levande glesbygd där folk kan stanna, jobba och få allt fler digitala samhällstjänster det är det verkligt roliga, säger Ola Gustafsson, Näringslivs- och fritidsansvarig på Aneby kommun.

Sedan 2015 är Aneby en av ett fyrtiotal samverkanskommuner till IP-Only. På lördag anordnas Fiberdagen i Aneby då man firar att man är den första kommunen på landsbygden med fiber till alla. Samtliga medborgare har fått erbjudande om fiber redan 2017, och över 85 procent har valt att ansluta sig.

Förutom ett fåtal hushåll i några områden är kommunen utbyggd med fibernät till hushållen. IP-Only har byggt klart 97 procent. Att några procent tar längre tid på grund av bland annat förhandling om markavtal och tillståndshantering är inget ovanligt i fiberbranschen. Diskussioner pågår med entreprenör för att färdigställa arbetet under hösten.

I årets bredbandskartläggning från Post- och telestyrelsen (PTS) ökade Sveriges kommuner fiberutbyggnaden med sex procentenheter i snitt samtidigt som IP-Onlys samverkanskommuner ökade med 10,9 procentenheter. Bland dessa samverkanskommuner är Aneby en av de framgångsrikaste och klättrade 115 placeringar på PTS topplista över kommuner.
I samma bredbandskartläggning från PTS visade Aneby kommun 85 procent fibertillväxt jämfört med året innan.

– Kommunens vilja tillsammans med det stora engagemanget hos fiberföreningarna i Askeryd, Bälaryd, Ralången och Haurida-Vireda i samspel med fiberoperatören IP-Only ligger bakom den positiva utveckling vi ser i kommunen i dag, säger Ola Gustafsson.

Fiberoperatören IP-Only är etablerade i cirka hundra kommuner i Sverige och var den fiberaktör som byggde mest på landsbygden under 2017.