Första 5G-nätet i Sverige igång

Telias VD Johan Dennelind och prins Daniel. Med på bild finns också Jan Guliksen, vice rektor för digitalisering på KTH, samt ​Åsa Jamal, kommunikationschef på Telia. Foto: Peter Ardell/KTH

Telia och Ericsson startde idag Sveriges första 5G-nät på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm. Ett större steg mot en kommersiell lansering av 5G i Sverige år 2020.  Samarbetet mellan Telia, Ericsson och KTH syftar till att bygga en innovationsarena där akademin kan testa olika 5G-tillämpningar med stöd av industrin. Hittills har arbetet i Sverige gjorts på 5G-testteknik eftersom utrustning anpassad till den internationella 5G-standarden inte funnits tillgänglig. Förrän nu.

– Att vi har Sveriges första 5G-nät här på KTH är en fantastisk möjlighet. Det här ger våra forskare, lärare och studenter ett försprång när det kommer till att förstå och utveckla den nya tekniken innan det lanseras brett. Precis den här typen av samverkan tror vi är väldigt viktig för att stimulera forskningsnära innovation, säger professor Jan Guliksen, vicerektor för digitalisering på KTH

Nätet på KTH är en permanent installation och utgör den första byggstenen av 5G-nätet i Sverige.

– För två år sedan lovade vi att ta 5G till Helsingfors, Tallinn, och Stockholm under 2018. Jag är därför extra stolt över att idag kunna aktivera det första 5G-nätet i Sverige här på KTH. Det här kommer att bli en verkligt dynamisk testmiljö där storföretag, entreprenörer, forskare och studenter kan fortsätta att utveckla lösningar för det  uppkopplade samhället så att Sverige ligger i framkant när 5G lanseras kommersiellt under 2020, säger Johan Dennelind, VD och koncernchef, Telia Company.

Telia samarbetar med flera partners för att se till att tekniken tas till vara på bästa sätt. Bland annat med Volvo Construction Equipment som kommer att testa 5G-teknik för automation och fjärrstyrda maskiner vid sin forsknings- och utvecklingsenhet i Eskilstuna. Och med Einride som med hjälp av 5G-baserad teknik från Ericsson och Telia har självkörande ellastbilar i bruk på DB Schenkers lagerområde i Jönköping.

– Ericsson och Telia har en lång historia av att tillsammans driva innovation och teknisk utveckling. Vi är glada över att nu kunna visa upp ett av världens första 5G-nät, baserat på kommersiella och standardiserade produkter på vår gemensamma hemmamarknad. 5G är en av de grundläggande teknikerna för fortsatt digitalisering och tillsammans med Telia befäster vi härmed vår position som två globalt starka teknologiledande företag på en kommande massmarknad, säger Börje Ekholm, VD och koncernchef, Ericsson.

I Sverige blir de frekvenserna som behövs för att lansera 5G kommersiellt tillgängliga först år 2020. Telia kommer under 2019 att fortsätta att utveckla 5G-tekniken inom ramen för Telias 5G-partnerprogram. Programmet tillhandahåller en innovationsmiljö där partners ges möjlighet att utforska de tekniska och affärsmässiga möjligheterna med 5G. På så vis vill Telia bidra till att tekniken tas tillvarata på bästa sätt när 5G lanseras kommersiellt i Sverige under 2020.