Första internetviruset fyller 30 år

För 30 år sedan, den 2 november 1988, stängdes Internet för första gången nästan ned helt av ett virus. Det var en så kallad internetmask, som döptes till Morris, som släpptes loss och spred sig själv från dator till dator. Skaparen, Cornellstudenten Robert Tappan Morris, avslöjades och blev en av de allra första som fälldes, som den förste någonsin, i en amerikansk domstol för IT-brott under 1986 års Computer Fraud and Abuse Act. Morris dömdes till samhällstjänst.

1988 fanns det bara runt 60 000 uppkopplade datorer på internet, främst på amerikanska universitet och myndigheter. Morris lyckades infektera ungefär tio procent av dessa, vilket fick datorerna att krascha och skapade uppkopplingsproblem i flera dagar. Reparationen beräknades kosta mellan 200 och över 50 000 dollar per drabbad.

– Det var när Morris attackerade och nästan stängde ner Internet 1988 som många för första gången förstod vad en riktigt elak programvara kan åstadkomma. Det var ett viktigt uppvaknande för IT-experter i fråga om säkerhet, säger Alex Hinchliffe, hotanalytiker på IT-säkerhetsföretaget Palo Alto Networks.

Robert T. Morris dömdes slutligen till tre års villkorlig dom och mer än 10 000 dollar i böter. Idag arbetar han dock som professor och forskare på det prestigefulla amerikanska teknikuniversitetet MIT (Massachusetts Institute of Technology).

– Det som faktiskt är oroande är att det 30 år senare fortfarande inträffar liknande attacker, som till exempel de uppmärksammade attackerna med WannaCry och Mirai. Verksamheter är fortfarande dåliga på att stoppa dem, och av samma orsak som i fråga om Morris: Svaga lösenord, fortsätter Alex Hinchliffe.

Masken Morris slutade i stort sett sprida sig redan dagen efter den släpptes loss. Detta skedde genom att de säkerhetsluckor i olika programvaror som den utnyttjade korrigerades i en uppdatering. Vilket visar att det redan på 80-talet var viktigt att uppdatera till den senaste versionen så fort den släpps.