Halvledarna fixar Samsungs resultat när mobilerna tappar

Samsungs IT- och mobildivision drabbades av en kraftig minskning av intäkterna under andra kvartalet på grund av lägre än förväntad försäljning av Galaxy S9 och S9 Plus på en stagnerande smartphone-marknad.

Svag  telefonförsäljning ledde till att divisionen minskade omsättningen med 20 procent från år till år till KRW24 biljoner (21,3 miljarder dollar).

Lee Kyeong-tae Lee, VD för mobilkommunikationsbranschen, berättade vid ett så kallat earningscall att det genomsnittliga försäljningspriset (ASP) för smartphones minskade under andra kvartalet, då efterfrågan ökade för mellan- och lowend-modeller. Han sa att rörelseresultatet också sjönk avsevärt under kvartalet, eftersom marknadsföringskostnaderna i procent av de totala intäkterna ökade på grund av att man intensifierade sina marknadsaktiviteter bland stigande konkurrens bland flaggskeppsmodeller.
Elektronikjättens kvartalsvinst för kvartalet var marginellt lägre än för ett år sedan på KRW11,04 biljoner på grund av högre inkomstskatt på totalt 58 miljarder kronor, vilket var fyra procent lägre än för andra kvartalet 2017.

Halvledaravdelningen uppvisade en omsättningsökning om 25 procent till KRW22 biljoner, medan konsumentelektronikens intäkter minskade med 4 procent till KRW10,4 biljoner.