HL-Display gör tvärtom och lämnar AWS

HL-Display väljer att lämna Amazon AWS och flyttar sina servrar till den svenska leverantören PrimeQ. Beslutet att lämna jättens molntjänst resulterade i att HL-Display sänkte sin kostnad med drygt 40 procent.Totalt handlade det om 80 stycken servrar och 40TB data som skulle flyttas från molnjätten.
– Det var såklart ett kontroversiellt beslut att flytta hem servrarna till PrimeQ när så många andra gör tvärtom och tar steget ”upp i molnet”. Med facit i hand kan vi konstatera att vi borde tagit beslutet tidigare. Vi har sänkt våra kostnader med drygt 40 procent samtidigt som vi nu har en förutsägbar kostnad och en leverantör som vi kan interagera och växa med. PrimeQ har gjort ett fantastiskt arbete i flytten av servrar och tjänster och hela projektet var klart på mindre än fyra månader, säger Tomas Osbjer, IT-chef på HL-Display.
HL-Display tillhandahåller kreativa och hållbara lösningar för att skapa en bättre köpupplevelse. Med sina fyra fabriker och säljkontor i alla världsdelar levererar HL-Display butiksinredningar till kunder världen över. De var tidiga med ett beslut om att flytta ut delar av sin IT i molnet och valet föll på AWS som man då ansåg vara i framkant av teknik och funktionalitet.
Ett 80-tal servrar med affärssystem och ett antal stödsystem flyttades till AWS och projektet ansågs som lyckat. Den befintliga driftleverantören fortsatte att sköta och ta ansvar för drift av servrarna och AWS användes som en ren kapacitetstjänst. När installationer av nya servrar och tjänster utfördes av både driftleverantör, tredje part och utvecklare uppstod en otydlighet kring ansvar och kostnaderna sköt i höjden. HL-Display tog då beslutet att påbörja flytten från AWS hem till Sverige och driftleverantören PrimeQ, en flytt som Amazon, enligt PrimeQ, gjort en hel del för att komplicera.
– Projektet var det första i större skala där vi flyttat servrar från molnleverantören AWS. Det var något förvånande att upptäcka hur långt Amazon gått för att försvåra en migrering från AWS. Vi har tidigare genomfört ett antal projekt med att flytta servrar till AWS, vilket varit mycket smidigt. Efter att vi lyckats hitta ett bra migreringsverktyg och skapat nödvändiga konfigurationsskript var det däremot relativt enkelt att flytta servrarna även om det rörde sig om ett 80-tal servrar och 40TB data, säger Jörgen Svensson, CTO PrimeQ.