Högtryck även för webbhandeln

Här är sommarens mest populära webbutiker. Listan  toppas av svenska CDON och beståt främst av svenska webbutiker, men tre utländska finns även med på tio i topp-listan.

– Även om svenska webbutiker dominerar listan så är det utländska inslaget markant och visar hur globaliserade våra inköpsmönster har blivit med e-handeln. I våra undersökningar framkommer att fyra av tio svenskar har e-handlat från utlandet, vilket är en utveckling som bara kommer accelerera,  inte minst om nu Amazon kommer till Sverige, säger Patrik Müller, e-handelsexpert på Netsägda betalningsföretaget DIBS.

Bland sommarens mest populära webbutiker så dominerar marknadsplatserna − sajter där man kan köpa en mängd typer av produkter från olika säljare. Detta är dels en genomgripande trend som etablerat sig starkt i Norden, samt att många svenskar passar på att göra inköpen till semestern på en och samma plats. Svenska CDON toppar listan, där man kan handla diverse produkter från mer än 1 500 olika säljare.

Svenska Apotea är tvåa på listan, och flera andra apotek finns också med på topp-tjugo-listan. På nätet är konkurrensen stenhård bland apoteken och de flesta apotek har lägre priser på nätet än i sina butiker.

Trean Zalando kommer före H&M på listan. Men omkring vart femte köp på H&M i Sverige nu kommer från e-handeln. Fjärdeplatsen innehas av den amerikanska marknadsplatsen Wish

Bokhandeln Adlibris kommer på en sjätteplats. De säljer dessutom sina böcker på marknadsplatsen CDON, och skulle den försäljningen räknas till Adlibris istället för CDONs skulle de komma ännu högre på listan. Även Bokus finns med på topplistan.

Den amerikanska marknadsplatsen Ebay kommer på nionde plats. Ebay var en av de första aktörerna som etablerade sig inom e-handeln och är numera starka över hela världen. Omtalade Amazon ligger först på tolfte plats

Elgiganten som också återfinns sist på topplistan följs av flera andra elektronikkedjor så som Webbhallen och Netonnet med flera.

Topp-tio

  1. CDON
  2. Apotea
  3. Zalando
  4. Wish
  5. H&M
  6. Adlibris
  7. Fyndiq
  8. Bokus
  9. Ebay
  10. Elgiganten

Undersökningen är genomförd av YouGov på uppdrag av DIBS andra veckan i juli. Sammanlagt har 1013 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor över 18 år i Sverige. Frågeställningen var “I vilken svensk eller utländsk webbutik gjorde du ditt senaste köp?”