IBM har köpt Red Hat för 190 dollar per aktie i kontanter, vilket motsvarar ett totalt företagsvärde på cirka 34 miljarder dollar. Affären avslutades i dag.

Red Hat kommer att fungera som en egen enhet inom IBM och  rapporteras som en del av IBM:s Cloud och Cognitive Software-verksamhet.

Red Hats uppdrag och engagemang för öppen källkod ska enligt IBM inte förändras och Red Hat kommer fortsättningsvis att erbjuda de val och den flexibilitet som ligger till grund för öppen källkod och hybrid IT-miljöer.

Avsikten är att Red Hat ska behålla sitt oberoende och neutralitet, inklusive utvecklingsmodell för öppen källkod; produktportfölj, tjänster och strategier för marknadsföring. Liksom samarbetet med

utvecklare och sitt partnerekosystem.

Enligt IBM ska Red Hat fortsättra att bygga och utöka sina partnerskap, inklusive de med stora molnleverantörer som Amazon Web Services, Microsoft Azure, Google Cloud, Alibaba , med flera. Red Hat fortsätter att ledas av Jim Whitehurst och dess nuvarande ledningsgrupp. Whitehurst kommer också att ingå i IBM:s ledningsgrupp och rapportera till Ginni Rometty, ordförande och VD för IBM.

IBM säger i ett pressmeddelande att man kommer att behålla Red Hats huvudkontor, anläggningar, varumärken och affärsmetodik.