LG satsar på resonerande AI

LAS VEGAS.  LG satsar på ett nytt ramverk för framtidens AI-uteckling. Det konceptuella ramverket, som går under namnet “Levels of AI Experience: the Future of AI and the Human Experience”, presenterades i Las Vegas av. LG:s teknikchef och vd, Dr. I.P. Park. Det är anpassat till LG:s ThinQ-varumärke och företagetsvision om att förändra de dagliga upplevelserna genom att ansluta alla delar av våra liv via intelligenta beröringspunkter.

Under sitt anförande förklarade Dr. Park att det mitt i vågen av AI-relaterade idéer och koncept är viktigt att dela ett strukturerat ramverk för AI-utveckling med branschen för att kunna skapa meningsfulla resultat för våra kunder.

Effektivitet, som är den första nivån, är där specifika enheter och systemfunktioner kan automatiseras genom enkla kommandon. Detta är exempelvis möjligt med de flesta röststyrda och AI-baserade produkter på marknaden idag. På denna nivå justerar AI automatiskt prestanda efter fördefinierade sensorparametrar. Ett exempel på detta är LG:s ThinQ-luftkonditionering som via smarta sensorer känner av om det finns människor i rummet och anpassar temperatur och luftflöde efter det.

Personifiering, som är nästa nivå, fokuserar på mönsterinlärning för att optimera och personligt anpassa en enhets funktioner. Enligt Gagné kan AI-drivna enheter och tjänster på denna nivå samla data från interaktioner med miljön och användare samt känna igen mönster och använda dem för att förbättra sin förmåga att på ett effektivt sätt utföra uppgifter och förenkla användarinteraktioner.

Resonemang, den tredje nivån, beskriver en AI som använder konsekvensinlärning genom den samlade intelligens som ett system bestående av flera olika enheter och tjänster besitter. Genom att förutse anledningen till visa mönster och beteenden kan AI på den här nivån bättre förutse och främja vissa positiva resultat för användaren.

I framtiden kommer resonemang, nivå fyra, vara det ultimata målet för LG:s AI enligt Dr. Park. Genom att utnyttja ett koncept kallat experimentell inlärning baserat på vetenskapliga metoder kan AI-baserade system utveckla nya färdigheter genom att skapa och testa hypoteser. Detta kommer att göra det möjligt för AI-systemen att lära och förbättra sig för att på det viset skapa mervärde för användarna.

Dr. Park presenterade också en rad olika AI-innovationer som visats i LG:s CES-monter. LG ThinQ Zone visar hur företagets AI-produkter och -tjänster samverkar och anpassar sig till det dagliga livet för ett ojämförbart mervärde för kunderna. LG:s ThinQ Home-upplevelse börjar redan vid ytterdörren, där ansiktsigenkänning såväl som venigenkänning i LG:s Smart Door säkerställer att gästen har tillträde innan dörren låses upp. Biometrisk uppläsning krävs också för att komma åt det säkra utrymmet för leveranser av färsk mat. När du lämnar hemmet kan den inbyggda bildskärmen i den smarta dörren presentera relevant information, som till exempel väder och trafik. Dörren kan vidare ställa om alla LG ThinQ-enheter till att gå ner i strömsparläge när ingen är kvar hemma.