Net Insight får Emmy för sin teknik för tv-branschen

Svenska IT-företaget Net Insight, med huvudkontor i Solna, norr om Stockholm, har fått en Emmy-utmärkelse för att tidigt ha bidragit till mediaindustrins användande av Internet för mediatransport (video, audio, data) mellan produktionsstället (t ex sportarena) och studio där slutproduktionen görs, innan innehållet skickas vidare till tittaren, någon man kallar kontribution. Som en pionjär inom medietransport lanserade Net Insight redan 2012 en lösning för mediatransport av live video över Internet. Efter sex års fortsatt utveckling används nu produktlinjen Nimbra VA av hundratals kunder över hela världen.

Emmyutmärkelsen tilldelas i klassen “Pioneering Reliable Transmission Method for Live Contribution and Distribution TV Links”.

– Vi förstod från början att våra kunder skulle förvänta sig samma nivåer av kvalitet, tillförlitlighet och enkelhet från lösningar för internetkontribution som de var vana vid med fiber och satellit. Att lyckas utveckla produkter som levererar på dessa löften kan bara göras med decennier av erfarenhet från utmaningar och behov inom professionell mediatransport, säger Love Thyresson, Strategic Product Manager på Net Insight.

Mediaproduktion blir alltmer flexibel och mjukvaruorienterad och produktionsstudios förändras med skiftet till IP, IT och molnteknik. Internetkontribution är en viktig förutsättning för den övergången där robust, säker och flexibel transport är grundläggande för att på ett tillförlitligt sätt transportera mediainnehåll dit det ska.

– När broadcastingindustrin omvandlas till moln- och IT-teknik samt nya distribuerade arbetsflöden på distans, är erkännandet som en pionjär inom medietransport en anmärkningsvärd prestation. Det är en bekräftelse på att de långsiktiga investeringar vi gör i vår tekniska kompetens och utveckling av framtida teknologier, som live video över internet, verkligen betalar sig för våra kunder och för hela branschen, säger Henrik Sund, vd på Net insight.

Den formella utdelningen av Emmystatyetten sker vid National Association of Broadcasters (NAB), NAB Show i Las Vegas i april.