Från och med fredag säljs Iphone XR (tio R) i butikerna. En billigare variant av årets Iphones som trots det har många av de features som de dyrare syskonen stoltserar med.
Många menar att Iphone XR till och med är ett bättre köp än XS-modellerna med tanke på det lägre priset. Billigaste XR kostar 9 490 kronor (64 GB) mot billigaste Iphone XS (64 GB) som kostar 12 340 kronor.
Men det beror på hur mycket man som användare värdesätter kameran. Iphone XS och XS Max har samma avancerade kamera med två objektiv, vidvinkel och tele, vidvinkel med bländare ƒ/1,8, tele, bländare ƒ/2,4. XR har bara vidvinkelobjektivet med bländare ƒ/1,8. Den har enkel optisk bildstabilisering mot de dyrare modellernas dubbla.XR har försetts med porträttfunktion med ställbar bakgrundsoskärpa. Men inte med lika många olika belysningslägen som XS-serien. Precis som på de dyrare modellerna justeras oskärpan efter att bilden tagits. Men Apple har utlovat en uppdatering av IOS där man kan justera den redan i förväg. De som är med i Apples betatestprogram för IOS har redan kunnat testa den funktionen.
Selfiekameran är samma i årets Iphones. En 7 MP med bländare ƒ/2,2. Och XR har stöd för Face-ID så man kan låsa upp med ansiktet. Och till exempel logga in på nätbanken.
Processor och prestanda är desamma i XR och XS. Apples A12 Bionicprocessor slår just nu alla konkurrenter på mobilsidan. Mätt med Geekbench 4 når Iphone XR 10 559 multicore och 4838 i singlecore. I princip dubbelt så snabb som de snabbaste Androiderna i dag.
Skärmen på XR är en 6,1 tums LCD-skärm istället för de mera avancerade OLED-skärmarna som sitter på Iphone XS (5,8 tum) och XS Max(6,5 tum). På pappret ser det ut att spela större roll än det gör i verkligheten. Det var det intryck jag fick när jag snabbtestade XR vid lanseringen i Cupertino i september. Och det känns faktiskt likadant nu.Det är svårt att med blotta ögat se skillnad på till exempel 4K-material från Netflix testat på XR och XS.
En annan skillnad är att XR inte är fullt lika vattentät som XS och XS Max. De klarar IP68, men XR stannar på IP67. IphoneXR finns i betydligt fler färger än XS-modellerna.