Skräddarsydda PC från Norge

Lite i skymundan ligger en stor PC-fabrik i Sandefjord i Norge. Där har Komplett Group tillverkat persondatorer sedan 1996. Fabriken är en av grundpelarna i Komplett och har varit med sedan starten. I dag är fabriken en hypermodern anläggning som har kapacitet att tillverka över 30 000 kundkonfigurerade persondatorer årligen. Gamingvärlden är storkunder, men efterfrågan på skräddarsydda persondatorer ökar inom många andra segment också. – Kraftfulla arbetsstationer, CAD, VR, grafisk produktion ser vi öka. Men också mini-PC och rena numbercrunchers som ska utföra tunga arbetsuppgifter. Den stora skillnaden med det vi gör är att vi kan bygga PC helt efter kundens önskemål med precis den konfigurationen och de komponenter du önskar, säger Pål Fredrik Berg, kategorichef för PC på Komplett A/S. 

En tydlig förändring som Pål Fredrik Berg ser är att kunderna i dag är betydligt mera medvetna och på det klara med vad det är de vill ha. 

Det finns helt klart en efterfrågan vi har ju byggt runt 30 000 persondatorer om året de senaste åren. Och även om branded PC försöker att konkurrera med oss så klarar det inte det fullt ut, utan kunderna beställer från Itegra och beredda att betala lite extra för att få vad de vill ha, säger Pål Fredrik Berg. 

Målgruppen för produktionen vid fabriken i Sandefjord är inte de som söker efter lägsta pris. 

Nej, vår priser ligger högre, men de är inte jättehöga. Men vi siktar inte på dem som vill pressa priser utan på dem som har en större kunskap och en tydligare idé om vad det är de vill ha. De har har en uppfattning om vad som är rimligt, säger Pål Fredrik Berg. 

Pål Fredrik Berg

Även kunder som köper ett större antal persondatorer kan dra nytta av den produktionsmodell som Komplett använder sig av. Man använder bara de senaste standardkomponenterna och det gör att det bli lättare med supporten om även alla komponenter är desamma, dessutom blir uppgraderingarna enklare, menar Pål Fredrik Berg. 

Våra kunder behöver inte stöta på kompatibilitetsproblem utan det bara passar. Vi ser ju det att branded använder olika lösningar och komponenter även inom samma serie av datorer. En annan skillnad är att när de stora komponenttillverkarna släpper nya produkter som grafikkort, eller minnen så har vi dem från dag ett, medan det ofta kan dröja ett bra tag innan ett nytt grafikkort eller liknande kommer in i branded PC. Även om kanske inte kan leverera från dag ett så är det möjligt att beställa och sedan få leverans kort därefter, säger Pål Fredrik Berg. 

All produktion vid fabriken i Sandefjord är på direkt kundorder. Det är bara inför Black Friday som fabriken producerar persondatorer utan att det redan finns en kund som beställt dem. 

Så har vi inte några kundordrar så bygger vi heller ingenting, Vi ser att många av våra kunder vill göra ändringar i sina maskiner. De vill ha en större SSD eller någonting liknande, säger Pål Fredrik Berg. 

Kärnan i Kompletts PC-produktion är gamingdatorer. En grupp användare som har bra koll på vad de vill ha och som efterfråga de senaste och vassaste komponenterna. Inte minst när det gäller kraftfulla arbetsstationer har kundernas höjt kraven vilket också lett till att priserna stigit. 

De hamnar ofta i prisnivåerna 30, 40 50 000, men har också levererat maskiner som kostat över 100 000 kronor och det klarar vi av att leverera bland annat därför att vi ju har ett helt lager fullt av komponenter som vi kan plocka ifrån så tillgången till råvaror om man säger så är i vår omedelbara närhet. Det gör att vi kan bygga en maskin som kunder önskar och skeppa den inom loppet av bara några dagar, säger Pål Fredrik Berg. 

En grupp kunder är de som redan har en viss konfiguration på sin persondatorer och behöver skaffa flera. 

Som regler klarar vi då av att bygga exakt likadana maskiner som de har så det får det de efterfrågar, säger Pål Fredrik Berg. 

Komplett, Sandefjord, Norge Foto: MORTEN RAKKE

Kundernas krav ökar hela tiden. Nya tillämpningar kräver kraftfullare persondatorer. 

Det kan vara persondatorer som ska användas för AI, det kan handla om datorer med flera olika skärmkort med flera olika kärnor i kombination med maximalt RAM, säger Pål Fredrik Berg. 

Sedan 2016 har Itegra i Sverige erbjudit skräddarsydda datorer som byggs vid fabriken i Sandefjord. 

Men det är fört under 2018 som det har blivit riktigt stort och numera har vi flera butiker och butikskedjor där vi bygger deras datorserier och det gäller både de de beställer och har i butik och det de beställer kundanpassat. Det har ökat ganska drastiskt under 2018, säger Johan Hansson, National key account manager på  Itegra. 

Vilka butiker och kedjor det handlar om vill Johan Hansson dock inte gå in på. 

Nej, vi marknadsför ju Itegra-PC som egna PC, men i själva verket är ju datorerna no-branded. Det är ett obrandat chassi som är byggt med bara märkeskomponenter så det är ju egentligen upp till varje återförsäljare vad de vill kalla sin dator. Vi fakturerar en Itegra-PC med det står ingenstans som kunden kan se. Utan den lilla återförsäljaren på orten kan kallar ju det sin egen dator säger Johan Hansson. 

Det är lite häftigt att vem so helst, så länge de är IT-återförsäljare, kan beställa en dator av oss och branda den och kalla den vad de vill, Vad som är jättebra är att de behöver inte ha jättemycket erfarenhet och kunskap om datorkomponenter som återförsäljare. De behöver ju en viss lokal support, men när det gäller garantier så har vi tre års inskicksgaranti på alla datorer vi bygger så det är bra förutsättningar att kunna sälja och ha en trygg eftermarknad, säger Johan Hansson. 

Alla Itegras datorer byggs i Sandefjord , men blir det problem med en svensk kunds persondator så har Itegra en serviceavdelning i Göteborg. 

Så vi finns lokalt i Sverige även om det inte är utanför porten utan man måste skicka datorerna till Göteborg. Om återförsäljaren själv är duktig och kan se vad det är för fel och byta komponenten på plats så kan vi lösa bara komponenterna som garanti också. Så de behöver inte alltid skicka in datorerna heller. Så vi tycker det är en väldigt, väldigt smidig garantihantering, säger Johan Hansson. 

Volymerna i Sverige är störst när det gäller gamingdator, där kraven från kunderna är som störst. 

Det kan vara att man vill ha en dator med ett speciellt utseende eller en speciell specifikation och då är ju kundbyggda och kundanpassade datorer det som gäller om man inte är tillräckligt händig för att bygga själv, säger Johan Hansson. 

Men det som ökar mest i Sverige är andra användningsområden. 

Vi har en mängd återförsäljare som köper datorer till helt andra applikationer. Det är datorer som används i övervakningslösningar, datorer som används för stora renderingar, kassalösningar, VR-stationer både i skolor och i nöjessammanhang, stora simulatorer där våra datorer står som bas. Sedan går det mycket till CAD-lösningar som vill ha mycket minne och speciella grafikkort, säger Johan Hansson. 

För återförsäljare som vill ha hjälp att beställa datorer åt sina kunder har Itegra tagit fram en PC-konfigurator som har ett stort antal standardiserade grundkonfigurationer som är testade tillsammans. 

Vi har kategoriserat dem som gamer, workstation, office, eller mini-PC. När man sedan väljer en grundkonfiguration kan det ju hända att den passar direkt, då bygger vi den. Men det kan också vara så att du vill fylla på med minne, sätta in ett annat grafikkort eller liknande, då kan du konfigurera alla modeller nästan i det oändliga. När du till exempel går in på gamer kanske det finns 20 grundkonfigurationer. Då kan du lätt gå in och lägga till eller dra ifrån i dem och ta fram det som passar kunden bäst och du får inköpspriset till återförsäljaren i realtid. Du vet då hela tiden vad det innebär i pengar att byta ett grafikkort mot ett annat eller så, säger Johan Hansson. 

Man behöver inte vara dataingenjör för att plocka ihop en dator. För allt som ligger i grundkonfigurationerna är ju testat tillsammans så det går inte att göra fel, säger Johan Hansson. 

Tidsfaktorn är också en viktig komponent som Itegra utnyttjar. 

Som det ser ut i dag med leveranstider och så kan en återförsäljare ta emot en kund som kommer in med ett önskemål om en speciell dator och återförsäljaren kan med hjälp av vår konfigurator ta fram den dator kunden vill ha, beställa den och ha datorn inom en vecka. Det blir väldigt många möjligheter för återförsäljarna, säger Johan Hansson.