Telia startar partnerprogram för 5G-utveckling

Volvo är först att gå med i Telias nya partnerprogram för 5G-utveckling. Programmet riktar sig till svenska företag som vill utforska nya teknologier och testa nya affärsmodeller. Första partner att ansluta sig är Volvo Construction Equipment, Volvo CE.

Volvo CE kommer att testa 5G-aktiverad teknik i första hand på fjärrstyrda maskiner och automation vid sin forsknings- och utvecklingsenhet i Eskilstuna. Samarbetet med Volvo CE innebär att Telia nu även fokuserar på tillverkningsindustrin för 5G. Här ställs det extrema krav på låga svarstider och höga datahastigheter och 5G kommer vara en viktig teknik som möter industrins krav.

Det fördjupade samarbetet mellan Volvo CE och Telia är en utveckling av ett sen tidigare pågående projekt för gruvbranschen, det så kallade PIMM-projektet där Boliden, Telia, Ericsson, Volvo CE, ABB, Wolfit, RISE SICS och LTU alla bidragit med sin absoluta spjutspetsteknik och kunskap inom digitalisering och automation. Företagen och organisationerna har gått samman för att utforska vad nästa generations mobilkommunikationsteknik 5G kan innebära för affärsmodeller och den livsnödvändiga kommunikationen i en gruva.

– Fördelarna med 5G när det gäller snabbhet innebär ett stort steg framåt för oss. Inom byggbranschen öppnas en stor potential för bearbetning av mobil data och hur våra maskiner kommer kunna kommunicera och interagera på distans. Att ta täten för den digitala revolutionen genom Telias partnersamarbete och utveckla ny teknik är en gamechanger för Volvo CE, förklarar Patrik Lundblad,  Senior Vice President of Technology Volvo CE