Världens snabbaste bredband på Dreamhack

Under helgens DreamHack Summer i Jönköping levererade Com Hem en internetanslutning på 1,6 Terabit per sekund, vilket troligtvis är den snabbaste internetanslutning som någonsin har uppmätts och använts av en större grupp människor. Com Hem har även lämnat in dokumentation till Guiness World of Records för att få rekordet godkänt.

Com Hem kopplade upp DreamHack Summer med världens snabbaste internetanslutning på 1,6 Tbit/sekund, genom att ansluta direkt in i det transportnät som också används för att leverera bredband till Com Hems 700 000 bredbandskunder.

Tekniken som används kallas för DWDM och uppkopplingen dras 30 mil mellan Stockholm och Jönköping, vilket med största sannolikhet är första gången en så snabb hastighet mätts upp på ett längre avstånd för denna typ av evenemang.

Att vi slår världsrekord och kan leverera världens snabbaste internetanslutning är en milstolpe i Com Hems historia och är möjligt tack vare vårt moderna nätverk och våra fantastiska medarbetare. Det är viktigt att en stor bredbandsleverantör som Com Hem har ett stabilt, snabbt och flexibelt nätverk som har mer kapacitet att ge våra kunder när de efterfrågar det. Idag har vi bevisat att vi har det, säger Thomas Helbo, Teknisk Direktör på Com Hem.

Thomas Heibo, teknisk direktör på Comhem

1,6 Terabit per sekund i hastighet motsvarar 16 000 stycken 100 Mbit/s uppkopplingar – den vanligaste bredbandstjänsten som Com Hem levererar till svenska hushåll. Den hastigheten motsvarar att över 5 miljoner människor streamar Spotify på högsta kvalitet samtidigt eller att 230 000 människor tittar på Netflix i HD samtidigt och med den hastigheten skulle det dessutom ta mindre än en sekund att ladda ned tio kopior av Fortnite på sin PC.