Vikbara mobiler, trippelkameror och 5G sätter press på Apple


Iphone är Apples största inkomstkälla. Men senaste året har försäljningen i antal sålda enheter bromsat in, även om de höjda priserna lett till att bolaget ändå tjänat bra med pengar. Nu är inte Apple det enda bolaget som tappat i försäljning. I december i fjol minskade mobilförsäljningen i Sverige, enligt GfK, med 20 procent jämfört med december 2017.

2017 ökade snittpriset per mobil vilket kompenserade för ett minskat antal sålda mobiler mot 2016. Men förra året ökade det inte. Snittpriset per såld mobil i december var strax under 6 100 kronor. Minus 1,4 procent jämfört med december 2017.

Och med Apples lansering av toppmobilerna i september då huvudkonkurrenten Samsungs motsvarigheter redan var sex månader gamla i kombination med att Iphone har en nära 50-procentig marknadsandel i Sverige och att Huawei lanserades den framgångsrika Mate 20 Pro under senhösten, pekar allt mot att Apple står för huvuddelen av tappet i december.

Nu har Samsung och Huawei på mindre än en vecka lanserat vikbara mobiler, som de menar är framtiden. De vikbara supermobilerna är fortfarande mycket dyra och riktar sig knappast till andra än äkta geeks som bara ska ha det senaste, alternativt folk med alldeles för mycket pengar, eller företagskunder. Men de visar på ett framtida utvecklingsspår där vikbara mobiler fyller en ny funktion som tidigare modeller inte klarar av.

Allt detta sätter press på Apples utvecklare. Apple var inte snabba mer att introducera varken 3G eller 4G i sina mobiler. Första Iphonen 2007 saknade 3G. Först med Iphone 5, år 2012, lade man till 4G.

Men nu när Samsung, Huawei, Oneplus och andra redan kommit med stöd även för 5G i nya mobiler, ökar trycket att komma med 5G i Iphone redan i höst. Och med flera vikbara mobiler redan ute på marknaden lär det bli svårt att runda den utvecklingen också. Samma sak är att ha minst tre kameror i kommande modeller.

Om Apple i september visar upp nya Iphones utan 5G, utan tre kameror och inte kompletterar med sin första vikbara mobil, kommer det sannolikt att leda till en besvikelse i marknaden som ytterligare kan påverka försäljningen av Iphones negativt.

Att Samsungs nya S10+ klarar av att göra det som den laddplatta som Apple lanserade i september 2017, men ännu inte levererat ska göra, lär inte minska pressen på Apples utvecklare…